Elektrificatiestrategie van Volvo Cars erkend door de Verenigde Naties

Elektrificatiestrategie van Volvo Cars erkend door de Verenigde Naties

Volvo Cars, de fabrikant van premiumwagens, is door de Verenigde Naties erkend voor zijn baan­brekende elektrificatiestrategie in het laatste rapport van het Global Compact (UNGC), het belangrijkste initiatief voor duurzame bedrijfsvoering ter wereld.

Het rapport, dat eerder deze week werd voorgesteld op de jaarlijkse vergadering van het Global Compact in New York, focust op de vooruitgang die de Global Compact-leden hebben geboekt in de verwezenlijking van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Het richt de schijnwerpers op 10 CEO's die gedurfde en baanbrekende maatregelen hebben genomen. Een van hen is Håkan Samuelsson, President en Chief Executive Officer van Volvo Cars.

Het Global Compact erkende Volvo Cars ook als lid van LEAD, de groep met de meest betrokken, geëngageerde en ambitieuze bedrijven binnen het Global Compact. Als stichtend lid van het Global Compact is Volvo Cars een van de slechts 44 LEAD-bedrijven op een totaal van 9.500 leden – en een van de slechts twee autoconstructeurs.

In het rapport ‘Business Solutions to Sustainable Development' gaat de heer Samuelsson in op het hoe en waarom van de elektrificatiestrategie die in juli dit jaar werd aangekondigd.

"We doen dit omdat we denken dat dit de juiste toekomstvisie is voor Volvo Cars en omdat we menen dat het ons sterker zal maken. Gewoon goede bedrijfsvoering", zegt de heer Samuelsson in het UNGC-rapport.

Met de aankondiging werd Volvo Cars het eerste gevestigde autobedrijf dat volop inzet op elektrificatie als speerpunt van zijn bedrijfsstrategie. Vanaf 2019 zal elke nieuwe Volvo een elektromotor hebben, wat het historisch einde zal inluiden van wagens die alleen over een verbrandingsmotor beschikken.

De aankondiging was een kantelmoment in de sector en sindsdien werd het voorbeeld van Volvo Cars gevolgd door andere autoconstructeurs die vergelijkbare aankondigingen hebben gedaan.

Als onderdeel van zijn strategie zal Volvo Cars tussen 2019 en 2021 vijf volledig elektrische wagens introduceren: drie Volvo-modellen en twee Polestar-sportwagens. Die wagens worden aangevuld met een aantal plug-inhybridewagens en lichte hybrideopties voor alle modellen om te komen tot een van de meest uitgebreide assortimenten elektrische wagens van alle autoconstructeurs.

"Volvo Cars speelt een vooraanstaande rol en we merken dat de auto-industrie zich stilaan bewust wordt van zijn verantwoordelijkheden. We zijn er trots op dat we een LEAD-lid van het UN Global Compact zijn en dat onze toonaangevende inzet voor een elektrische toekomst erkenning krijgt", zegt Stuart Templar, Director Sustainability bij Volvo Cars.

Het volledige UNGC-rapport en het interview met de heer Samuelsson over de elektrificatiestrategie van Volvo Cars vindt u hier.

In mei dit jaar organiseerde Volvo Cars de tweejaarlijkse bijeenkomst van het UN Global Compact Nordic Network op zijn hoofdkantoor in het Zweedse Göteborg. Het was een van de grootste bijeenkomsten van Scandinavische experts inzake duurzaam ondernemen onder leiding van de Verenigde Naties.