De veiling van een groot aantal klassieke Volvo’s in september leidde tot ongeziene marktprijzen

De veiling van een groot aantal klassieke Volvo’s in september leidde tot ongeziene marktprijzen

Twee ÖV4 ‘Jakob’-modellen uit 1927 werden respectievelijk voor een ongelooflijke 1,75 en 1,5 miljoen SEK verkocht; een Volvo Sport ‘P1900’ uit 1954 ging onder de hamer voor 840.000 SEK en een PV544 Sport uit 1966 voor 650.000 SEK.

Ook reserveonderdelen werden verkocht tegen recordprijzen: zo ging een stuur voor een ÖV4 van de hand voor 72.000 SEK.

Niemand had kunnen voorspellen hoe de veiling de prijzen voor klassieke Volvo’s radicaal zou veranderen.

Er spelen uiteraard heel wat factoren mee, maar ik ben ervan overtuigd dat de snelgroeiende belangstelling voor Volvo Cars als merk een sleutelrol speelt. Dat heeft natuurlijk ook een impact op onze klassieke modellen, zegt Per-Åke Fröberg, Head of Volvo Cars Heritage.

Het ging hier om een privécollectie in Olofström die online werd geveild, waarbij een derde van de bieders niet uit Zweden kwam. De PV544 Sport van 650.000 SEK ging bijvoorbeeld naar de VS.

De wagen waarvan Volvo Cars het makkelijkst de herkomst kon nagaan, was een PV36 ‘Carioca’ uit 1935 die toebehoorde aan een van de oprichters van het bedrijf, Gustaf Larson. In het handgeschreven leveringsregister van dat jaar, dat bewaard is gebleven in de archieven van Volvo, staat er na het chassisnummer de aantekening ‘Dir Larson’.

Nu is de wagen terug waar hij thuishoort, bij ons bij Volvo Cars, zegt Per-Åke Fröberg.