Volvo Cars Tech Fund investeert in blockchaintechnologiebedrijf Circulor

Volvo Cars Tech Fund investeert in blockchaintechnologiebedrijf Circulor

Volvo Cars heeft via zijn durfkapitaalfonds Volvo Cars Tech Fund geïnvesteerd in het blockchaintechnologiebedrijf Circulor.

Circulor en Volvo Cars werkten de voorbije jaren al samen aan de implementatie van blockchaintechnologie om de traceerbaarheid van kobalt in accu’s van elektrische wagens een boost te geven.

De blockchaintechnologie van Circulor wordt vandaag over de hele toeleveringsketen van Volvo Cars’ accu’s gebruikt. Daardoor zal het kobalt in de XC40 Recharge P8, de eerste volledig elektrische Volvo, honderd procent traceerbaar zijn. De productie van die XC40 Recharge P8 zal later dit jaar van start gaan in de Belgische vestiging in Gent.

Door de investering van Volvo Cars in Circulor kunnen beide bedrijven verder kijken dan alleen kobalt, bijvoorbeeld door de traceerbaarheid van mica te vergroten, een mineraal dat gebruikt wordt om de accu van elektrische Volvo’s te isoleren.

Daarnaast onderzoeken Volvo Cars en Circulor de mogelijkheid om hun samenwerking op het vlak van blockchaintechnolgie uit te breiden naar andere domeinen. Een voorbeeld daarvan is het volgen en verminderen van de koolstofvoetafdrukken, waardoor Circulor mogelijk normen kan stellen voor ethisch verantwoorde bevoorrading in de auto- en andere industrieën.

De investering van het Volvo Cars Tech Fund maakt deel uit van een financieringsronde van Circulor, waarbij ook drie andere investeerders betrokken zijn, namelijk SYSTEMIQ, Total Carbon Neutrality Ventures en Plug & Play.

“We zetten ons in voor een ethische toeleveringsketen voor onze grondstoffen. Ons samenwerking met Circulor is daar een goed voorbeeld van”, aldus Martina Buchhauser, Chief Procurement Officer bij Volvo Cars. “Door de voortdurende groei van Circulor te ondersteunen, kunnen we blockchaintechnologie gebruiken in onze activiteiten en bijdragen aan duurzamere bedrijfsactiviteiten.”

Volvo Cars was de eerste autobouwer die via blockchaintechnologie een globale traceerbaarheid voor het kobalt in zijn accu’s implementeerde in zijn toeleveringsketen. De door Circulor ontwikkelde technologie werd samen met CATL en LG Chem geïmplementeerd, de acculeveranciers van Volvo Cars.

CATL en LG Chem zijn vermaarde accuproducenten met lange en succesvolle trackrecords wat betreft de levering van lithium-ionbatterijen aan de internationale automobielindustrie. Ze voldoen aan Volvo Cars’ strikte richtlijnen voor leveranciers op het vlak van technologieleiderschap, verantwoorde toeleveringsketens, vermindering van de CO2-uitstoot en concurrerende kostenmodellen.

De overeenkomsten tussen Volvo Cars, CATL en LG Chem hebben betrekking op de aanlevering gedurende het volgende decennium van accu’s voor de Volvo- en Polestar-modellen van de volgende generatie, inclusief de XC40 Recharge P8.

Het Volvo Cars Tech Fund werd in 2018 gelanceerd en investeert in veelbelovende technologiestart-ups over de hele wereld. Het fonds investeert vooral in strategische technologietrends die de sector veranderen, zoals artificiële intelligentie, elektrificatie, autonoom rijden en digitale mobiliteit.