Volvo Cars en ECARX gaan joint venture oprichten voor ontwikkeling van infotainment

Volvo Cars en ECARX gaan joint venture oprichten voor ontwikkeling van infotainment

Volvo Cars en technologiebedrijf ECARX zijn van plan een nieuwe joint venture op te richten voor de ontwikkeling en verkoop van een geavanceerd platform voor infotainmentsystemen.

De geplande joint venture zou beide bedrijven en de Geely Group in het algemeen moeten helpen om technologische ontwikkelingen te versnellen, de kostenefficiëntie te verbeteren en nieuwe inkomsten te genereren.

Volvo Cars werkt sinds 2017 samen met Google aan de ontwikkeling van het Android Automotive-besturingssysteem. In 2020 waren Volvo Cars en Polestar de eerste autofabrikanten die infotainmentsystemen op basis van het Android Automotive-besturingssysteem met ingebouwde Google-apps en -diensten introduceerden.

Door middel van de nieuwe joint venture zullen Volvo Cars en ECARX de ontwikkeling van het platform voor infotainmentsystemen van Volvo Cars voortzetten en uitbreiden. De joint venture zal het platform beschikbaar maken voor alle merken van Geely Group en verbonden ondernemingen en daarnaast het platform via ECARX aan derden aanbieden.

“Het infotainmentsysteem in Volvo’s nieuwste auto’s is een van de beste op de markt en kan op het vlak van gebruikerservaring met mobiele telefoons concurreren”, aldus Henrik Green, Chief Technology Officer bij Volvo Cars. “Dankzij deze joint venture kunnen we de ontwikkeling van het systeem versnellen, kwalitatieve infotainmentsystemen in meer auto’s integreren en bedrijven en ontwikkelaars maximaal stimuleren om geweldige diensten en apps voor de gebruikers van het platform te creëren.”

ECARX is een nieuw, zelfstandig en snelgroeiend technologiebedrijf dat sinds zijn uitbreiding naar Europa in december 2020 wereldwijd actief is. Het bedrijf heeft veel ervaring met de ontwikkeling en integratie van kwalitatieve op Android gebaseerde infotainmentsystemen voor merken als Geely Auto, Lynk & Co en Proton.

“Met een rijke verscheidenheid aan geïntegreerde infotainmentsystemen en het intelligent geconnecteerde veld, is ECARX vastbesloten om de toonaangevende leider te worden in de intelligente autotechnologie in China”, zegt Ziyu Shen, Chief Executive Officer van ECARX. “Deze joint venture is een nieuwe belangrijke stap in de globaliseringsstrategie van ECARX. Het vormt de start van de samenwerking tussen ECARX en Volvo Cars, integreert de technische voordelen van beide bedrijven om consumenten wereldwijd te laten genieten van toonaangevende geconnecteerde infotainmentervaringen en effent de weg voor verdere samenwerking.”

Volvo Cars wil het platform dat dankzij de joint venture is ontwikkeld aanvankelijk in auto’s van Volvo Cars en Polestar integreren met hun eigen unieke gebruikersinterface.

ECARX wordt de exclusieve verkooppartner voor de integratie van het platform in andere voertuigen wereldwijd en zal in combinatie met zijn bestaande ECARX-dienstenaanbod voor auto’s op de Chinese markt worden aangeboden. Volvo Cars en ECARX onderzoeken ook het gebruik van ECARX-diensten voor de automobielsector en van hardware van ECARX voor de Chinese markt.

Wanneer de joint venture is opgericht, zal ze worden geleid door Jan-Erik Larsson, momenteel hoofd van R&D voor Volvo Cars in China. Na de definitieve onderhandelingen en afhankelijk van de voltooiing en uitvoering van de relevante overeenkomsten tussen de partijen, zou de onderneming in het derde kwartaal van 2021 operationeel moeten worden.