Volvo Cars werkt samen met wereldleider in mobiliteitstechnologie DiDi voor testproject zelfrijdende technologie

Volvo Cars werkt samen met wereldleider in mobiliteitstechnologie DiDi voor testproject zelfrijdende technologie

Volvo Cars, een wereldleider op het vlak van autoveiligheid, en DiDi Autonomous Driving, specialist in zelfrijdende technologie en tak van Didi Chuxing, de wereldleider in mobiliteitstechnologie, hebben een strategische samenwerkingsovereenkomst getekend rond autonome voertuigen voor DiDi’s testproject voor zelfrijdende wagens.

Volvo Cars zal DiDi XC90-modellen leveren die met de nodige back-upsystemen voor functies als sturen en remmen zijn uitgerust en zal samenwerken met DiDi Autonomous Driving om de noodzakelijke extra software en hardware te integreren zodat de auto’s volledig autonoom kunnen rijden.

De XC90-wagens zullen als eerste gebruikmaken van DiDi Gemini, het nieuwe zelfrijdende hardwareplatform van DiDi Autonomous Driving. Het is de bedoeling om die auto’s in de toekomst in te zetten voor vervoersdiensten in DiDi’s netwerk.

De overeenkomst verstevigt de positie van Volvo Cars als autofabrikant en voorkeurspartner voor zelfrijdende technologie en bouwt verder op zijn reputatie als wereldleider op het vlak van autoveiligheid.

De ingebouwde back-upsystemen en veiligheidsvoorzieningen in de XC90-modellen en het geavanceerde zelfrijdend systeem van DiDi Autonomous Driving zullen er uiteindelijk voor zorgen dat de auto’s zonder veiligheidsbestuurders in robotaxidiensten kunnen worden ingezet.

Naast de huidige overeenkomst willen Volvo Cars en DiDi Autonomous Driving ook partners op lange termijn worden. Didi blijft namelijk zijn testprojecten voor autonoom rijden in China en in de VS uitbreiden en zijn commerciële robotaxidiensten opschalen.

Als wereldleider in gedeelde mobiliteitstechnologie gebruikt DiDi zijn diepgaande kennis in netwerkbeheer en zijn grote databank van actuele rijgegevens om commerciële autonome transportdiensten te ontwikkelen door samen te werken met de meest toonaangevende autofabrikanten ter wereld.

In 2020 leverde Volvo Cars XC60-modellen aan DiDi voor het eerste proefprogramma met robotaxi's in Shanghai. In bepaalde gebieden van Shanghai konden mensen ritten met een robotaxi boeken via de DiDi-app. Die auto’s werden autonoom bestuurd onder toezicht van een veiligheidsbestuurder en ingenieur.

“De strategische samenwerking met DiDi Autonomous Driving bevestigt onze ambitie om voorkeurspartner te worden van de meest toonaangevende bedrijven ter wereld op het vlak van personenvervoer”, aldus Håkan Samuelsson, Chief Executive Officer van Volvo Cars. “Dankzij de combinatie van DiDi’s uitgebreide robotaxiprogramma en onze veilige wagens kunnen we het consumentenvertrouwen in autonoom personenvervoer vergroten.”

“Door meer partnerschappen aan te gaan met wereldleiders in de automobielindustrie willen we aantonen dat gedeelde, elektrische en autonome voertuignetwerken cruciaal zijn om de hoogste veiligheids- en duurzaamheidsnormen te bereiken voor de toekomst van stedelijk vervoer”, aldus Bob Zhang, CEO van DiDi Autonomous Driving en Hoofd Technologie van Didi Chuxing. “DiDi Gemini, ons nieuw zelfrijdend hardwareplatform, bevat cruciale hardwareverbeteringen die uit onze testactiviteiten voor personenvervoer in Shanghai naar voren zijn gekomen. We kijken ernaar uit om samen met Volvo Cars’ expertise op het vlak van veiligheid nieuwe mijlpalen te bereiken met toekomstige autonome transportdiensten.”

Volvo Cars wil voorkeurspartner worden nu bedrijven voor personenvervoer hun aanbod wereldwijd op een veilige en verantwoordelijke manier willen uitbreiden met volledig autonome auto’s. De reputatie van Volvo Cars als wereldleider op het vlak van autoveiligheid is een sterke troef bij het nastreven van die ambitie.