Toekomstige Volvo’s draaien op een Volvo-besturingssysteem nu de software intern wordt ontwikkeld

Nu de aantrekkingskracht van een auto steeds meer bepaald wordt door softwaregerelateerde functies in plaats van de traditionele autokenmerken, heeft Volvo Cars besloten om de software intern te ontwikkelen.

De volgende generatie zuiver elektrische Volvo’s, waaronder de eerste SUV op basis van technologie die enkel gebruikmaakt van elektriciteit, zullen draaien op een eigen besturingssysteem van Volvo Cars, namelijk VolvoCars.OS. Zo zal het sneller en flexibeler kunnen worden ontwikkeld. Samen met de over-the-air-updates naar de auto’s van klanten, die regelmatiger zullen komen over de ganse levensduur, wil het bedrijf Volvo’s elke dag beter maken.

VolvoCars.OS zal een overkoepelend systeem zijn voor alle elektrische Volvo’s. Het omvat de verschillende besturingssystemen van het bedrijf in zowel de auto als de cloud, waardoor het een samenhangende omgeving creëert voor besturingssystemen, waaronder Android Automotive OS, QNX, AUTOSAR en Linux.

Via verschillende API’s (application programming interfaces), zoals de eerder aangekondigde Extended Vehicle API, krijgen ontwikkelaars via VolvoCars.OS toegang tot zowel functies in de auto (sensorgegevens, gebruikersinterfaces) als cloudfuncties (fleetgegevens). Daarvoor zal de klant zijn toestemming moeten geven. Op die manier kunnen ontwikkelaars nieuwe diensten en toepassingen voor Volvo’s creëren.

“Als we de software intern ontwikkelen, kunnen we de ontwikkelingssnelheid een boost geven en uw Volvo sneller verbeteren dan we dat vandaag kunnen”, aldus Henrik Green, Chief Technology Officer. “Net zoals op uw smartphone of computer zullen nieuwe functies en software vlot kunnen worden geïnstalleerd via over-the-air-updates. Zo wordt uw Volvo beter en nog aangenamer.”

Om het potentieel van die interne ontwikkeling volop te benutten, is Volvo Cars ook van plan om het rekenwerk bij de volledig elektrische auto’s te centraliseren in een kernsysteem, wat het veel eenvoudiger maakt. De software wordt nu meer en meer intern ontwikkeld en zal draaien op een krachtig computersysteem in de auto, waardoor die niet langer afhankelijk is van verschillende elektronische besturingssystemen die afzonderlijke functies en systemen in de auto regelen.

Het kerncomputersysteem zal eerst worden geïntroduceerd in een nieuwe Volvo die in 2022 zal worden onthuld. Het zal bestaan uit drie hoofdcomputers die elkaar ondersteunen in respectievelijk vision-verwerking en artificiële intelligentie, algemeen rekenwerk en infotainment.

Dankzij de verschuiving naar gecentraliseerd rekenwerk kan Volvo Cars ook geleidelijk de hardware van de software scheiden. Dat betekent dat er regelmatiger hardware geïntroduceerd kan worden, zodat nieuwe Volvo’s uitgerust zijn met de nieuwste hardware die beschikbaar is.

Volvo Cars maakt die overstap naar interne ontwikkeling en gecentraliseerd rekenwerk niet alleen, maar werkt daarvoor samen met vooraanstaande technologiebedrijven. De kernsystemen worden met NVIDIA ontwikkeld en Google is de ontwikkelingspartner voor de infotainmentsystemen.

“We hebben een weloverwogen strategie als het gaat om samenwerken met toonaangevende technologiebedrijven waar het zinvol is”, zei Henrik Green. “Google is de nummer één op het vlak van gebruikerservaring en diensten, van Google Maps tot Google Assistant. Dankzij NVIDIA hebben we dan weer toegang tot het snelste en beste rekenwerk dat beschikbaar is. Als we samenwerken met bepaalde strategische partners, kunnen we veel meer bereiken dan wanneer we alles zelf zouden doen.”

De succesvolle samenwerking van Volvo Cars met technologieleiders biedt klanten de best mogelijke gebruikerservaring en heeft ook geleid tot de beslissing om VolvoCars.OS open te stellen voor innovaties van derden via open API’s.