Volvo Cars gaat kleine SUV EX30 in Gent bouwen in kader van wereldwijde verhoging productiecapaciteit

Als antwoord op de sterke vraag naar de EX30, heeft Volvo Cars beslist dat het in 2025 de nieuwe volledig elektrische SUV ook zal bouwen in zijn fabriek in Gent, dit om de productiecapaciteit voor deze populaire kleine SUV uit te breiden.

De Volvo EX30 werd eerder dit jaar onthuld en kreeg toen wereldwijd enthousiaste reviews. De wagen won al enkele belangrijke prijzen, zoals ‘Car of the Year’ van The Sun en de ‘Small SUV/Crossover of the Year’-award van de Sunday Times.

De productie van de Volvo EX30 startte eerder dit najaar in Zhangjiakou, China en de eerste wagens zullen naar verwachting later dit jaar al aan klanten worden geleverd.

De beslissing om de Volvo EX30 ook in Volvo Car Gent te bouwen, verhoogt de productiecapaciteit voor de verwachte vraag naar de Volvo EX30 in Europa en voor onze wereldwijde export. Het weerspiegelt de ambitie van Volvo Cars om zo veel mogelijk zijn auto’s te bouwen waar ze verkocht worden. De beslissing geeft extra flexibiliteit op het vlak van productie voor wat volgens het bedrijf een van zijn populairste modellen in de komende jaren zal worden. Die aanpak is een beproefd concept voor Volvo Cars, dat zijn bestverkochte SUV’s, namelijk de XC60 en XC40, ook zowel in Europa als in China bouwt.

"Onze ambitie is om de EX30 wereldwijd aan een aantrekkelijke prijs te verkopen, wat de overgang naar elektrisch rijden voor meer mensen mogelijk zal maken en tegelijk een positieve invloed zal hebben op onze marges", zegt Jim Rowan, CEO van Volvo Cars. "De productie voor dit model ook in Gent opstarten, is een logische stap omdat we aan de wereldwijde sterke vraag naar onze kleine elektrische SUV tegemoet willen komen."

Volvo Cars heeft een van de meest ambitieuze elektrificatieplannen in de auto-industrie en is van plan om tegen 2030 alleen nog volledig elektrische wagens te verkopen. Tegen het midden van dit decennium moet de helft van het wereldwijde verkoopvolume uit volledig elektrische auto’s bestaan.

De Volvo EX30 speelt een cruciale rol in die plannen, aangezien Volvo Cars verwacht dat de wagen een aanzienlijke bijdrage zal leveren aan zijn groei- en winstdoelstellingen. Dat maakt van de Volvo EX30 een hoeksteen in de huidige strategische transformatie van Volvo Cars.

De Volvo EX30 is naast het XC40- en C40-model de derde volledig elektrische Volvo die in Europa zal worden geproduceerd. Daarmee wordt de productiecapaciteit voor elektrische wagens van Volvo Cars in de regio versterkt en wordt de belangrijke rol die de fabriek in Gent speelt in de elektrificatiestrategie van het bedrijf benadrukt.

“Door de EX30 ook in Gent te bouwen, kunnen we als fabriek een belangrijke bijdrage leveren aan de groeiambities van het bedrijf en het streven om tegen 2030 volledig elektrisch te zijn”, aldus Stefan Fesser, plant manager van Volvo Car Gent. “Dit extra model verstevigt verder onze positie binnen Volvo Cars, en zorgt ervoor dat onze fabriek voor de komende jaren een onmisbaar onderdeel blijft van Volvo’s wereldwijde productienetwerk.”